U wilt uw puppy de juiste start geven

Zodra een puppy geboren wordt zal hij/zij de eerste weken door de moedermelk groeien en daar voldoende voedingsstoffen uit binnen krijgen. Een pup kan vanaf de 3e levensweek worden bijgevoerd, maar alleen wanneer het een groot nest betreft of als de moeder niet genoeg melk meer produceert. Vanaf de 4e levensweek zal de pup (naast het oplikken en zuigen) een kauwbeweging ontwikkelen en interesse krijgen voor vast voedsel. Dit is het moment dat vele fokkers het nest zullen gaan bijvoeren en dit gebeurt vaak door het aanbieden van een mix (pap) van aangelengde geitenmelkpoeder met slippery elm bark en een paar druppels borage- of visolie. Vanaf de 7e levensweek kan de papmix worden aangedikt met wat gierstvlokken of een rauw eigeel. 

Daarnaast kan vanaf de 5e levensweek worden geprobeerd de pups, naast de papmix, versgemalen vlees aan te bieden. Dit dient te gebeuren met spiervlees van hoge kwaliteit en nog niet met orgaanvlees, botten of pens. Het vlees mag ook niet vetarm of te vet zijn om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Een licht verteerbare maaltijd dus. Deze vleesmaaltijd dient apart van de papmaaltijd gegeven te worden.

Rond het eind van de 6e levensweek nemen de pups doorgaans 80% vaste voeding tot zich en aan het eind van de 8e week zijn ze vaak volledig overgeschakeld op vaste voeding en hebben ze geen behoefte meer aan moedermelk.

Hoe eerder wordt overgeschakeld op vast voedsel, hoe meer gezorgd moet worden voor de juiste voedingswaarden in de voeding om zo de groei van de pup te ondersteunen. Dit is dan ook het moment waarop de pup zoveel mogelijk alle noodzakelijke voedingsstoffen via de vaste voeding moet binnenkrijgen voor een optimale ontwikkeling/groei.

De voeding moet de juiste energiehoeveelheid (kcal) bevatten én de juiste hoeveelheid calcium, fosfor en vitamine D voor een gestage groei en stabiliteit van de botten.

Zijn deze factoren uit balans dan kan dit gevolgen hebben voor de ontwikkeling/groei van de pup met als gevolg mogelijk ziekten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

U krijgt uw pup mee naar huis
Bij het opgroeien van uw puppy komen niet alleen de opvoedingszaken aan de orde zoals het zindelijk maken en laten luisteren van uw hondje, maar kan ook gedacht worden aan het bekijken van de voeding. Voeding is voor een puppy enorm belangrijk en legt een belangrijke basis voor de gezondheid van uw hond voor de rest van zijn/haar leven. U kunt hierbij denken aan het benodigde calcium voor sterke botten, het maag-/darmgestel die volledig in ontwikkeling is en ondersteuning behoeft om eventuele allergieën zoveel mogelijk te voorkomen.

Een pup mag in Nederland pas vanaf 7 weken het nest verlaten, dit is wettelijk vastgelegd, maar liever zien we dat dit pas later gebeurt in verband met een betere socialisatie en gedragsontwikkeling. Uit onderzoek is gebleken dat een pup met 8-9 weken zich gaat ‘onthechten’ van zijn moeder en een nieuw en zelfstandig leven tegemoet kan gaan en dat lijkt een beter moment om het nest te verlaten.

Tussen de 3e en 7e maand zullen de botten van uw pup het hardst groeien. Dit is een gevoelige fase waarin rekening moet worden gehouden met de toevoer van energie, calcium, fosfor en vitamine D. Een pup mag niet te hard groeien! Vooral bij de grotere rassoorten niet om zo eventuele gewrichtsproblemen te voorkomen en dat het dier te zwaar wordt. Een pup (van een groot ras) kan door een te snelle botgroei en te weinig calcium in de voeding problemen krijgen met de stabiliteit van de botten. Voorkomen moet worden dat een pup te snel groeit wat kan worden gedaan door goed te kijken naar de energiebehoefte én de benodigde calcium, fosfor en vitamine D.

Na de 6e levensmaand neemt de totale energiebehoefte van een pup meestal gestaag af en rond de 12e maand (bij grote rassen vaak tussen de 18e en 24e maand) is uw hond vaak uitgegroeid.

Hoe lager het verwachte eindgewicht, hoe eerder/sneller uw hond zal zijn volgroeid.

En daar is uw pup dan, veelal met de nodige adviezen van de fokker bij u in huis. Maar is het advies wat de fokker heeft gegeven van toepassing op uw hond, uw wensen en uw levensstijl? Wij kunnen u door middel van het geven van een globaal of uitgebreid voedingsadvies al een heel eind op weg helpen. Kijkt u voor een uitleg over onze werkwijze bij deze adviezen onder het kopje Onze diensten. Voor prijzen over de verschillende pakketten die wij aanbieden kunt u terecht onder het kopje Onze tarieven.
Twijfelt u of wilt u weten of u de juiste voeding geeft aan uw pup, neemt u dan gerust contact met ons op.