Uw hond heeft Giardia

Uw hond heeft Giardia, dat is heel vervelend en in overleg met uw dierenarts heeft u vermoedelijk medicatie gekregen. Maar wat is Giardia eigenlijk?

GIARDIA, is een infectieziekte die door een parasiet in het lichaam komt bij vooral jonge dieren omdat hun weerstand nog niet optimaal is. Deze parasiet komt voor in de darmen van het dier en veroorzaakt meestal diarree. Maar dieren kunnen ook besmet zijn zonder dat zij symptomen hebben en zo kunnen zij de besmetting wel door de ontlasting doorgeven aan andere dieren.

Giardia is een protozo (eencellige) die voorkomt in twee verschillende stadia:
– als trofoziet:        in het darmkanaal en ziet er in dit stadium uit als een microscopisch klein diertje met zweephaartjes die zich met behulp van een zuignap aan de darmwand vasthecht en zich daar kan vermenigvuldigen door zich te delen. De trofoziet kan buiten het lichaam niet overleven en daarom zal deze aan het eind van het darmkanaal een beschermende laag om zich heen vormen waardoor hij inactief wordt (= de cyste).
– als cyste:              kan de Giardia maanden overleven zolang het vochtig en koel is, maar ze kunnen niet goed tegen droogte en hitte. Als cyste zijn ze besmettelijk! Zodra ze in de ontlasting zitten en een andere hond neemt het via de bek op door eraan te likken of ervan te eten zal de cyste na contact met maagzuur in het maag-darmkanaal de beschermlaag verwijderen waardoor de trofozieten weer vrijkomen en zich zullen voortbewegen en zich gaan vermeerderen.

De besmetting verloopt dus via de ontlasting en de cysten kunnen in water, gras of voer terechtkomen en vervolgens door andere dieren worden opgenomen als dit wordt gedronken, gegeten of opgelikt. Daarnaast kan besmetting gebeuren via direct contact tussen dieren doordat zij zichzelf wassen en de cysten in de vacht blijven hangen en worden opgenomen door henzelf of soortgenoten. Besmettingen komen het meest voor waar veel dieren bij elkaar komen, zoals een asiel of pension, maar ook op veldjes waar veel dieren zich ontlasten.

De kans op besmetting is afhankelijk van de weerstand. Als deze verlaagd is door bijvoorbeeld aandoeningen of infecties, allergieën, stress, verstoorde darmflora of onjuiste voeding dan is de kans op een Giardia infectie groter.

Een veel voorkomend symptoom van Giardia is darmproblemen, diarree met zachte tot waterige ontlasting die sterk ruikt en slijmerig kan zijn. De oorzaak van deze vette ontlasting is doordat de vertering wordt verstoord. De diarree kan plotseling optreden, maar kan ook chronisch worden waarbij perioden met diarree worden afgewisseld met perioden van normale ontlasting. Wanneer dit heel ernstig wordt kan het de opname van voedingsstoffen verstoren en zal het dier gewicht verliezen. Andere symptomen zijn braken, slecht eten, darmkramp en sloomheid.
Symptomen beginnen meestal 6-14 dagen na de besmetting en het uitscheiden van besmettelijke cysten begint ongeveer een week na de besmetting. De uitscheiding van de cysten is niet continu hoog, tussendoor kunnen perioden zijn waarin geen cysten in de ontlasting zitten.

Zoals gezegd bent u vermoedelijk met klachten van diarree naar de dierenarts gegaan en nadat de ontlasting is onderzocht is daar de diagnose Giardia geconstateerd. Uw dierenarts heeft wellicht een behandeling gestart en u medicatie meegegeven die de parasieten voor een groot deel zal doden, zoals Panacur of Metrobactin samen met een antibioticakuur (Spartrix). Maar het immuunsysteem van uw hond zal zelf moeten zorgdragen dat de rest wordt opgeruimd en hij/zij klachtenvrij wordt.

U kunt uw hond daar op verschillende manieren bij helpen:

  • Om te voorkomen dat uw hond opnieuw besmet wordt is het belangrijk de ontlasting direct op te ruimen en de plaatsen waar het terecht is gekomen schoon te maken.
  • Zorg dat gladde vloeren en veelvuldig gebruikte plekken van uw hond extra goed schoon worden gemaakt, dit kan met behulp van desinfectiemiddel (professionele schoonmaakmiddelen voldoen hiervoor prima), die u minstens 5 minuten laat intrekken. Hou vervolgens de omgeving na het schoonmaken zo droog mogelijk, omdat de cysten langer overleven in een vochtige omgeving. Vergeet hierbij ook uw auto niet!
  • Kleden en dekens in de mand(en) kunt u wassen in heet water.
  • Het kan helpen om uw dier tijdens, maar zeker na de behandeling te wassen om te voorkomen dat de cysten in de vacht achter blijven en voor een nieuwe besmetting zorgen, vooral het deel van de achterhand en de anus.
  • Laat het besmette dier alleen uit zijn/haar bak eten en niet uit die van een ander of de andere dieren uit de bak van het besmette dier. En zorg ook dat deze bakken gelijk goed schoon worden gemaakt.
  • Zorg zelf ook voor een goede hygiëne zodat u de besmetting niet van het ene dier op het andere dier over brengt. Was goed uw handen nadat u ontlasting van het besmette dier heeft opgeruimd of met hem/haar bezig bent geweest.

Als de Giardia wordt aangetroffen bij een controle onderzoek zonder dat het dier symptomen heeft dan is een behandeling soms niet nodig, maar kan het raadzaam zijn als het dier veel kans heeft om andere dieren te besmetten. De kans dat uw hond de besmetting overbrengt op mensen is erg klein, maar komt uw hond in contact met mensen die een sterk verminderde weerstand hebben door bijvoorbeeld immunotherapie, dan kan het behandelen van uw hond nuttig zijn om elk risico op besmetting te vermijden.

Om uw hond te helpen zijn immuunsysteem te verbeteren en niet te veel tekorten op te bouwen kunnen wij u door middel van een op maat gemaakt voerplan helpen in dit proces. Neemt u gerust contact met ons op.