Onze diensten

Een voercheck met een globaal voedingsadvies

Een voercheck kunt u bij ons aanvragen als u wilt weten of het huidige voer van uw hond voldoet aan zijn voedingsbehoefte. Hierbij geven wij u een inzicht in wat uw hond nodig heeft en wat door de huidige voeding wordt afgedekt, waarbij wij een globaal advies meegeven wanneer blijkt dat het huidige voer niet of slechts deels voldoet aan de voedingsbehoefte van uw hond. U kunt daarbij denken aan een advies om over te stappen op andere voeding of wellicht is het alleen maar nodig een voedingssupplement toe te voegen zodat aan de voedingsbehoefte kan worden voldaan.

Wij kunnen echter bij het maken van een voercheck geen advies geven over andere voeding(smerken), daarvoor adviseren wij u om een voercheck met een uitgebreid voedingsadvies aan te vragen waarbij wij maximaal 3 andere voeding(smerken) kunnen onderzoeken.

Alles wordt uiteraard keurig met u afgestemd en naar aanleiding van de gegevens die door u worden aangeleverd middels een vragenlijst die wij u voorafgaand zullen toesturen.

Een voercheck maken lijkt misschien simpel, maar er zijn 2 lastige dingen die in de weg staan.

  1. Bij het voeren van kant-en-klaar voer (brokken, blikvoer of KVV-voer – KVV is diepvriesvlees als complete maaltijd) is het heel moeilijk om duidelijk te krijgen wat er precies in zit qua voedingsstoffen. Natuurlijk geeft een etiket informatie, maar alleen wat er verplicht op moet staan, zoals de Macronutriënten (Eiwitten, Vetten, Vezels en As). Vervolgens moet vocht worden vermeld als dit meer dan 14% is en enkele andere ingrediënten die verplicht vermeld moeten worden, zijn o.a. Calcium en Fosfor. Alle andere toevoegingen hoeft een fabrikant niet te vermelden.
    Als wij fabrikanten of importeurs benaderen om hen te vragen om meer informatie, dan zijn zij meestal niet erg vrijgevig. Ze zeggen soms dat ze bang zijn dat anderen hun ‘recept’ kunnen kopiëren en willen dit liever geheim houden. En door de wetgeving worden ze hier ook in beschermd. Fabrikanten zijn derhalve niet transparant.

Voor een analyse kunnen we een heel eind de vergelijking en inschatting maken, maar nooit tot 100%. Het blijft vaak helaas altijd een schatting, een grijs gebied dus.

  1. Bij het voeren van kant-en-klaar voer is het bovendien lastig om een idee te krijgen van de kwaliteit van de ingrediënten. Wanneer u zelf kookt of via het Barf-principe de maaltijd samenstelt heeft u veel meer een idee van en invloed op de kwaliteit van de verschillende bestanddelen, dan wanneer u een kant-en-klaar voer kiest. Het etiket van een kant-en-klaar voer vertelt wel iets over de ingrediënten, maar lang niet alles. Twee voorbeelden om een idee te geven van de praktijk:

    – een etiket vermeld: Gevogeltemeel, Vismeel of bijvoorbeeld Diermeel, dit kan dan het vlees van dit dier zijn, maar ook alle andere mogelijke delen van het dier, zoals veren, hoeven, vacht maag/darminhoud. Van deze bestanddelen willen we niet te veel in het hondenvoer hebben.
    Daarbij wordt in de meeste voeding niet het prachtige kipfiletje van de kip verwerkt, maar juist die ‘resten’, die voor mensenvoeding of luxere diervoeding niet geschikt zijn.
    – de 4% declaratie. Als op een etiket van bijvoorbeeld blikvoer staat ‘konijn met zoete aardappel’ (als voorbeeld), dan hoeft maar 4% van de inhoud van dit blik te bestaan uit ‘íets-van-konijn’, dat hoeft niet eens (konijnen)vlees te zijn. Fabrikanten produceren vaker blikvoer met verschillende smaken, waarin eigenlijk exact dezelfde inhoud zit. Men stopt immers 4% konijn-materiaal erin + 4% rund-materiaal + 4% kip-materiaal, en kan het verkopen als ‘Konijn’ met zoete aardappel, maar ook als ‘Rund’ of ‘Kip’ met zoete aardappel. Misleidend, vindt u niet?

    Samenvattend:
    Voor een voercheck gaan we uit van de analyse van voedingsstoffen die beschikbaar zijn. Meestal is Kant-en-klaar voer wel compleet (als dit als compleet voer wordt verkocht). Dat wil zeggen dat er meestal genoeg vitaminen en mineralen zijn toegevoegd, zodat de hond er niet zichtbaar tekorten van krijgt. Die toevoegingen zijn vaak chemisch, alsof u een Davitamon-vitaminepil in het voer stopt. Maar bij een aantal kant-en-klare voersoorten ontbreken soms essentiële zaken (en meestal wordt dit niet opgemerkt of pas na jaren). Er bestaat namelijk helaas geen controle op de volledigheid van diervoer.
    Wat wij bij een voercheck niet hebben meegenomen is de kwaliteit van het voer. Dat is een heel ander onderzoek. En meestal weten we niet precies wat in kant-en-klaar voer zit. Als we wel meer informatie hebben, of sterke vermoedens hebben wat in het voer van uw hond zit, dan vermelden we dat natuurlijk. Wat we wel nog kunnen zeggen over de kwaliteit: er is slecht, goed en zeer goed voer. Dit is bij ons mensen niet anders en ook al weten we best wat gezond eten is, dat wil nog niet zeggen dat iedereen elke dag supergezond eet (denk hierbij aan de McDonalds)! Niet perfect is meer dan oké!

Voedingsschema
Bij het maken van een voercheck maken wij bij onze bevindingen gebruik van een voedingsschema met de voedingswaarden van uw voerkeuze, gebaseerd op úw hond. Dit voedingsschema wordt bij uw voercheck meegeleverd en is gebaseerd op de aanwezige gegevens. Helaas is het onmogelijk om 100% van alle gegevens te krijgen, hoewel wij dit wel altijd zullen nastreven.

In ons voedingsschema ziet u, indien beschikbaar, de volgende gegevens terug:
* De voedingsbehoefte, gebaseerd op het Metabool gewicht*1 van uw hond.
* Energie welke uit de voeding wordt geleverd.
* Macronutriënten
* Proteïnen en vetpercentages
* Micronutriënten zoals Calcium en Fosfor (waarbij wij ook kijken naar de onderlinge verhouding) en Seleen, Jodium, Vitaminen en olie.
* Overige supplementen die door u als eigenaar eventueel worden toegevoegd.
* Snacks die door u worden gegeven en van belang kunnen zijn.

*1 Het Metabool gewicht wordt gebruikt om de voedingsbehoefte van een dier te bepalen. Een hond van 30 kilo hoeft bijvoorbeeld niet 3x zoveel voer (=energie) te krijgen als een hond van 10 kilo. Hoe groter de hond, hoe minder de hond relatief eet.

Om te weten of uw hond goed op gewicht is kunt u de ribbenkast/flanken bevoelen. Een goede vuistregel is de zogenoemde ‘knokkeltest’: ‘U mag bij het strijken over de flanken wel de ribben voelen, maar niet op kunnen tokkelen’. Deze knokkeltest vindt u onder het kopje De hond en zijn voeding.

Een voercheck met een uitgebreid voedingsadvies

Wanneer u bij ons een voedingsadvies aanvraagt, voeren wij eerst een voercheck uit zoals genoemd in onze voercheck met een globaal voedingsadvies. Daaruit kan blijken dat het huidige voer niet voldoet aan de voedingsbehoefte van uw hond. Daarop zullen wij kijken naar de mogelijkheden voor de aanpassing van deze voeding, binnen de door u gestelde kaders.
Wij kunnen helaas maar maximaal 3 andere soorten voeding(smerken) voor u uitwerken en adviseren. Mocht u meer of andere voeding(smerken) uitgewerkt willen hebben dan zullen we hiervoor extra kosten in rekening brengen aangezien dit behoorlijk tijdrovend is.  Dit alles wordt uiteraard keurig met u afgestemd en naar aanleiding van de gegevens die door u worden aangeleverd middels een vragenlijst die wij u voorafgaand zullen toesturen.

Redenen voor een uitgebreid voedingsadvies kunnen zijn:
– u heeft een pup in huis en wilt hem een goede start geven voor een gezond hondenleven;
– uw hond heeft overgewicht en u wilt hem gezond helpen af te vallen;
– uw hond heeft:
                Maag- en/of darmproblemen;
                Voedingsallergieën of –intoleranties;
                Artrose, HD, ED of andere gewrichtsproblemen;
                Diabetes Mellitus (suikerziekte);
                Blaasstenen, blaasgruis of nierproblemen;
                Leverproblemen;
                Pancreatitis.

Voor de laatste categorie hebben wij ook speciale voedingsadviespakketten, waarbij wij over een langere periode contact met elkaar zullen hebben en waarbij wij u gedurende dit traject zullen bijstaan om uw hond zo goed mogelijk te begeleiden naar een zo gezond mogelijk leven met voeding die voldoet aan zijn/haar persoonlijke voedingsbehoeften.

Een (medische) diagnose kunnen wij niet vaststellen, maar op basis van de diagnose van de dierenarts (of een andere specialist) kunnen wij uw hond ondersteunen door een passend voedingsadvies samen te stellen. Het kan daarbij voorkomen dat wij hiervoor contact zoeken met uw dierenarts/specialist om in goed overleg de juiste weg naar herstel in te zetten. Dit gebeurt uiteraard uitsluitend met uw toestemming.

Een goed advies voor zowel een gezonde als een zieke hond kost echter tijd en wij vragen u bij voorbaat om geduld te hebben. Ook een aanpassing aan het voerplan (bij een zieke hond) kost tijd! Dit kan helaas niet van de ene op de andere dag met voeding worden opgelost, ook dat kost tijd. Maar u kunt wel snel merken dat u op de goede weg bent aan kleine verbeteringen in de gezondheid van uw hond!

Wij kijken ook wat haalbaar is, zowel praktisch als financieel, en wat past bij uw hond en binnen uw huishouden, welk soort voeding, supplementen er ingezet kunnen worden.

Voedingsadviespakketten

Bij Allergieën zie de extra informatie onder het tabblad Uw hond heeft Allergieën.

Bij Giardia zie de extra informatie onder het tabblad Uw hond heeft Giardia.                                  

Bij Leishmania zie de extra informatie onder het tabblad Uw hond heeft Leishmania.

Bij ED/HD zie de extra informatie onder het tabblad Uw hond heeft ED/HD.

U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen en dan bekijken we samen de mogelijkheden.