Uw hond heeft Leishmania

LEISHMANIA is een infectieziekte, waarbij parasieten ín de hond zitten. Het wordt ook wel een Middellandse zee-ziekte genoemd, maar inmiddels is door de opwarming van de aarde deze ook waargenomen in Duitsland en Frankrijk.
Deze parasieten worden alleen overgedragen door de beet van een zandvlieg (mug), en kunnen niet van dier-op-dier gaan. Het is een ziekte die helaas ongeneeslijk is, de parasiet blijft voorgoed in het lichaam van het gastdier en sluimert/slaapt daar en kan soms pas jaren later voor klachten zorgen.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Huidproblemen – voornamelijk aan de oorranden/kop, maar het kan ook op de rest van het lichaam voor komen. Een wond kan bijvoorbeeld niet goed helen en gaat herhaaldelijk open.
  • Nierziekten – van een milde proteïnurie tot ernstig nierfalen. Chronisch nierfalen is helaas de meest voorkomende oorzaak van sterfte door Leishmania.
  • Oogproblemen – ontsteking van de oogleden en oogslijmvliezen, de iris, het hoornvlies.

Algemene ziekteverschijnselen zoals lusteloosheid, gewichtsverlies, koorts, verminderde eetlust, bloederige ontlasting/diarree, braken, bleke slijmvliezen.
Overige mogelijke ziekteverschijnselen: verdikte lymfeklieren, bloedneuzen, kreupelheid.

Een laboratorium kan deze infectieziekte door middel van bepaalde onderzoeken vaststellen:

  • Te veel eiwitten in de urine (milde tot ernstige proteïnurie);
  • Het ureum in het bloed is verhoogd (renale azotemie);
  • De leverenzymen in het bloed zijn verhoogd;
  • De globuline eiwitten in het bloed zijn verhoogd (hyperglobulinemie: polyclonale beta- en/of gammaglobulinemie);
  • De albumine eiwitten in het bloed zijn verlaagd (hypo albuminemie);
  • Het aantal rode bloedcellen is verlaagd – bloedarmoede (milde tot gemiddelde non-regeneratieve anemie);
  • Het aantal witte bloedcellen is verlaagd (leukopenie) of verhoogd (leukocytose);
  • Het aantal bloedplaatjes in het bloed is verlaagd (trombocytopenie).

Men kan alleen voorkomen dat de parasieten zich blijven vermeerderen door medicatie in te zetten waardoor het probleem niet wordt opgelost, maar wel tot rust kan worden gebracht of gehouden. Dit gebeurt doorgaans door het geven van Allopurinol (zorgt dat de aanmaak van purine wordt geremd), maar zijn de klachten zeer ernstig dan kunnen ook zwaardere medicijnen worden ingezet zoals o.a. Milteforan en Glucantime.

Bij het gebruik van Allopurinol kunnen er xanthinestenen ontstaan, die niet worden opgelost door de pH-waarde in de voeding aan te passen. Maar door het geven van purine-arme voeding kan wél worden geprobeerd het risico op xanthinestenen zo laag mogelijk te houden.
De purine-arme voeding is noodzakelijk als Allopurinol wordt gegeven en wanneer de nier- en/of leverfunctie beperkt zijn. Purine-arme voeding zorgt er namelijk voor dat de nieren en de lever zoveel mogelijk worden ontzien en kan, eventueel in samenspraak met uw dierenarts, worden ingezet.

Wij adviseren bij Leishmania een vers vlees-voerplan, omdat brokken niet licht verteerbaar zijn, en een hond met deze ziekte heeft licht verteerbare voeding nodig. Als alternatief kan voor een kwalitatief goede kvv of blikvoer worden gekozen, die voldoen aan de eisen van een purine-arme voeding.
Verder is xanthine wateroplosbaar en daarom is het dus erg belangrijk uw hond voldoende te laten drinken en/of dat er voldoende vocht binnen komt door middel van de voeding.

Heeft uw hond Leishmania en wenst u hem/haar te ondersteunen met de juiste voeding, neemt u dan gerust contact met ons op.